E Enjte, 22 Shkurt 2018

29Shkurti me 29 dite eshte menyra sesi identifikohet nje vit i brishte. Sistemet per matjen e kohes te cilat kane nisur te perdoren qe prej antikitetit e deri me sot kane te gjithe pasaktesi ndaj dhe viti i brishte u prezantua per te korrigjuar pikerisht gabime te tilla. Keshtu toka kryen nje rrotullim te plote perreth diellit per nje kohe e cila perllogaritet perafersisht jo ekzaktesisht ne 365 dite e nje cerek. Ne vitin 46 para Krishtit u inaugurua nga Perendori Julius Cesar kalenderi Julian  ne te cilin cdo vit konsiderohej i perbere nga 365 dite ndersa nje here ne kater vite nje vit konsiderohej me 366 dite per te rikueruar oret e viteve te kaluara diellore.   
Emri i brishte vjen nga fakti se romanet e shtonin kete dite me shume ne kalendat e marsit duke e quajtur ate “ bis sexton kalendas Martias” . Pak kohe me vone kur nisen te numeroheshin ditet nga 1-shi dhe me numrat ne vazhdim dita e brishte e shkurtit u be 29-ta. Por dita nuk barazonte saktesisht perllogaritjet per vitin diellor keshtu qe ne 1582 Papa Grergori i XIII vendosi qe te hiqte diten e 4 dhe 15 tetorit per te cuar ekuinoksin pranvero ne 21 mars. Ky korrektim Gregorian kompenson me me pak se 10 minuta mesatarisht ne vit. Te cilat hiqen duke kapercyer vitin e brishte ne disa raste.  Megjithe keto rregullime, kalendari mbetet perafersisht i sakte pasi mund te kete disa minuta me heret ose me vone. Behet fjale per gabime te vogla ne raportin midis kohes se rrotullimit te Tokes rreth vetes dhe kohes qe asa i duhet per tu rrotulluar rreth diellit.

Valuta


Vlerat e këmbimit merren minute pas minute nga Yahoo Finance
Vlera:
Nga:
Në: